یك حقوقدان:

هراس از انگشت نما شدن در مبحث خشونت ضد زنان جنبه بازدارندگی دارد

هراس از انگشت نما شدن در مبحث خشونت ضد زنان جنبه بازدارندگی دارد آی وکیل: یک حقوقدان ضمن اشاره به اینکه بیانیه زنان سینماگر بیان دردهای جان کاهی است که روح و روان آنان را پریشان کرده است پیشنهاد کرد که یک شورای داوری در خانه سینما به مصادیق آزار و اذیت های جنسی و جنسیتی ضد زنان در این حوزه رسیدگی کند.



به گزارش آی وکیل به نقل از ایسنا، دست اندرکاران زن سینما در اطلاعیه ای اعتراض آمیز نسبت به آن چه «خشونت ضد زنان» در این حرفه نامیده اند فریاد اعتراض سر داده اند و تقاضای شفاف خود برای رسیدگی به مصادیق تعریف شده این خشونت را از نهادهای خانه سینما، سینماگران، منتقدان و مخاطبان اعلام نموده اند. این بیانیه که به امضای صدها زن شاغل در سینمای ایران شامل چهره های سرشناسی هم چون ترانه علیدوستی، نیکی کریمی، هدیه تهرانی و خیلی از بازیگران شناخته شده رسیده است به جامعه سینمایی ایران در مورد شدت و گستردگی آزارها ضد زنان که برای نخستین بار به یک فریاد جمعی تبدیل گشته است اخطار داده است.

زنان سینماگر در این بیانیه اعلام نموده اند که «هرگونه خشونت، آزار و باج گیری جنسی در محیط کار» از نظر آنها محکوم است و برای توقف آن خواهان عواقب قانونی جدی برای متخلفین هستند هم چنین «نابرابری جنسیتی موجود در سینمای ایران و عدم وجود نظارتی که عرصه را برای زیاده خواهی و دست درازی افراد در جایگاه قدرت گشوده است» را محکوم کرده اند.

چند روز پیش نیز، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری از زنان هنرمند و دردمند دست اندرکار سینمای ایران برای حضور در نشستی در محل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به منظور طرح مسائل و مشکلات خود و تبیین راهکارهای عملیاتی برای صیانت از شأن و منزلت این زنان هنرمند، دعوت کرد.

صالح نیکبخت حقوقدان در گفتگو با ایسنا، ضمن اشاره به بیانیه سینماگران زن در اعتراض به خشونت ضد زنان هنرمند اظهار داشت: بیانیه، این حقیقت را آشکار می کند که متاسفانه امکانات شغلی نابرابر برای زنان در مقایسه با مردان و تبعیض های جنسیتی در عرصه هنر و خشونت های جنسی نه تنها وجود دارد بلکه چنان گسترده است که بانوان سینماگر با دیدگاه ها و اندیشه های متعدد را نا گزیر به واکنش کرده است. هنرمندان زن در صنوف مختلف از قبیل کارگردان، هنرپیشه، فیلمنامه نویس و... که طی ۴ دهه گذشته این رنج جانکاه را تحمل کرده و از بیان علنی آن دوری کرده بودند کاسه صبرشان لبریز شده و سکوت خویش را شکسته تا آن چه که در این ۴۰ سال پنهان مانده بود را آشکار کنند.

نیکبخت اظهار داشت: به جرئت میتوان گفت آن چه در نامه بیشتر از ۳۰۰ نفر از بانوان اهالی سینما مطرح شده و هرروز بر شمار آنان افزوده می شود بیان دردهای جان کاهی است که روح و روان آنان را پریشان کرده بود. نویسندگان با نومیدی از هرگونه اقدام فرا صنفی برای رفع تبعیض ها و ستم هایی که به آنان می شود و فقدان مرجع خاصی برای رسیدگی به خواست هایشان، آنرا با وقار و متانت و اشاراتی که رساتر از هرگونه صراحت است مطرح کرده اند.

وی اضافه کرد: آن چیزی که زنان سینماگر درباره انواع آزارهایی که زیر چتر خشونت جنسی و تبعیض های جنسیتی قرار می گیرد مطرح کرده اند، موضوعی نیست که منحصر به یک یا چند مورد خاص باشد بلکه مفاد بیانیه و نوع نگارش آن نشان داده است که این آزارها و اعمال قدرت سلطه گران در این حوزه چنان ریشه دوانیده و آنان را آزرده کرده است که چاره ای جز علنی کردن آن و دادخواهی از ملت نداشته اند.

این حقوقدان افزود: اهمیت این موارد و شمار آن که به صورت کلی و سربسته در نوشتار هنرمندان آمده است خواننده ی بیانیه را از ریشه های دردی آگاه میکند که به این صورت نبوده که شخص یا اشخاصی ضد کس یا کسانی دادخواهی کرده و مراجع قضایی به آن ورود کنند. بیانیه دادخواهی حدودا نیمی از اهالی سینما، فریاد رنج و تبعیضی است که هنرمندان زن سینما به خاطر جنس دوم بودن می کشند و آن چه تا کنون نهان بود و در گوشی گفته می شد علنی می کنند تا مردم بدانند چنین آزارهایی در جامعه ما و زیر پوست هنر و صنعت فیلمسازی کشور وجود دارد.

نیک بخت اظهار نمود: سابقه ستمی که بر زنان هنرمند می رود به سالهای بسیار دور برمی گردد که برای نخستین بار یکی از بازیکنان سینما بعنوان اعتراض به وضعیت سینما از فعالیت در این هنر کناره گیری کرد و برای نشان دادن خشم خود به سیگار و آدامس فروشی در محدوده یکی از دانشگاه های تهران پرداخت. اینجانب هم که مدتی در شورای داوری مجمع تولید کنندگان و توزیع کنندگان فیلم و خانه سینما عضو بودم از وجود چنین خلاف هایی آگاه می شدم ولی اراده برای طرح آن قوی نبود. هرچند خشونت جنسی و تبعیض جنسیتی در مورد زنان محدود به هنرمندان سینما نیست و جای توضیح بیشتر هم ندارد ولی در هرحال با این بیانیه از نظر زنان سینماگر چنین موضوعی اثبات شده است. آنها تقاضا کرده اند برای چاره جویی و درمان این درد کمیته ای مستقل تشکیل شودتا با چاره جویی بیشتر از این آزارهای وخشونت های رفتاری و گفتاری جنسیتی استمرار پیدا نکند.

وی تصریح کرد: آن چه در اظهار نظر آقای رضا کیانیان از بازیگران سینما مطرح شده که وکلای خبره باید در این کمیته حضور داشته باشند درست است ولی کافی نیست چون حضور وکیل منوط به طرح دعوی کیفری در دادگستری است که این امر نه خواسته امضا کنندگان بیانیه است و نه مطلوب است. وانگهی تنها با حضور حقوقدان این پدیده شوم چاره جویی نمی گردد بلکه آن طور که امضاکنندگان بیانیه هم اشاره کرده اند حل این مشکل با تشکیل کمیته ای از صنوف مختلف سینما با اکثریت خانم ها، حقوقدانان، روان شناسان، جامعه شناسان و جرم شناسان و تدوین راهکاری با هر نام و عنوان که حقوق همه هنرمندان بخصوص زنان را در نظر گیرد حل می شود.

این حقوقدان بیان نمود: درنهایت با تدوین این راهکار شورایی مستقل تشکیل گردد که سه حقوقدان آگاه (یک مرد و دو زن) عضو آن باشند که در موضوعات در ارتباط با شکایت از آزارها و خشونت های جنسی و تبعیض های جنسیتی به شکایتهای زنان هنرمند سینما در صنوف مختلف رسیدگی و آزاردهندگان را به مجازات های انتظامی و محرومیت های شغلی محکوم نمایند. هر چند چنین کاری در شرایط کنونی که زمام امور در دست کسانی است که یا قدرت دارند یا به مراجع قدرت وابسته هستند امکان پذیر نیست اما اگر رای این کمیته بار اول مخفی و بار دوم در تابلو اعلانات خانه سینما منتشر شود و خانه سینما هم از وزارت ارشاد بخواهد آرای شورای داوری را اجرا کند، هراس از انگشت نما شدن جنبه باز دارندگی خواهد داشت. هم چنین در مواردی که خشونت جنسی مستلزم رسیدگی مراجع قضایی است باید به خانم های زیان دیده کمک مشورتی کنند. به همین جهت باید ابتدا تعدادی از نویسندگان بیانیه انتخاب شوند و مصادیق آزارها وخشونت های زبانی، رفتاری، جنسی و جنسیتی را در مواردی که آشکار نیست، مشخص کنند و بعد از تدوین راهکار فوق شورای داوری انتخاب و با درخواست آزاردیدگان به موضوعات رسیدگی کنند.

وی در انتها اظهار داشت: کمیته ای که به منظور رسیدگی به شکایات سینماگران زن تشکیل می شود می تواند یک دستورالعمل کاری را تصویب و در این دستورالعمل مصادیق آزارهای جنسی و جنسیتی را تعیین تا فرد خاطی را از فعالیت هنری به مدت مشخصی که حداقل و حداکثر آن مشخص باشد محکوم کند و در صورت تکرار آن به صورت مادام العمر از فعالیت سینمایی محروم نمایند.







منبع:

1401/01/20
12:04:43
0.0 / 5
376
تگهای خبر: تخلف , جامعه , حقوق , دادگستری
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
سایت مرجع رسمی وکالت آی-وکیل : حقوق مالکیت محفوظ است.

وکیل

وکالت

وکیل پایه یک

دادگستری

موکل

جستجوی وکیل مجرب

وکیل

محکمه

آگهی قانونی وکیل

وکالت

وکالت

دادگستری

وکیل ماهر

خانواده